Genomförandet av en serie workshops i Degerfors den 2 – 6 oktober 2017

Varje dag i vecka 40 hölls en workshop mellan klockan 10.00 och 16.00. Den preliminära text, som presenterats på denna hemsida var underlag för serien och skickades ut till anmälda deltagare den 25 september. De deltagare, som så ville, erbjöds cirka 30 minuter var att mer sammanhängande redovisa sina reflektioner med anledning av texten. I övrigt skedde arbetet i form av ett öppet samtal kring de aspekter på frågeställningen ”enkla vägar till jobb”, som lyfts upp i den preliminära texten och i deltagarnas inlägg. 18 personer ur nätverket deltog.

Inlägg och reflektioner dokumenterades löpande på väggtidningar. Varje dag inleddes med en sammanfattning av de kommentarer, som kommit upp dagarna innan. På så sätt kunde de ståndpunkter och som presenterades i inledningarna undan för undan revideras, förfinas, kompletteras och kondenseras. Serien av Workshops avslutades med en sammanfattande diskussion till vilken det kom 10 personer från vårt nätverk och 10 från kommunen.

Arbetssättet motiveras av att en modell av David Snowden – se bilden – illustrerar att analyser och resonemang skiljer sig åt om det man samtalar om är lineärt och därvid förutsägbart eller om det är komplext och systemiskt. Den lineära kontexten representeras av de två högra kvadranterna och den komplexa av de två vänstra. Då mänsklig samverkan alltid är av det komplexa slaget blir samtal i vilka man har möjlighet att utforska de förgivettaganden som olika utsagor bygger på den enda möjligheten för att på djupet förstå förutsättningarna för det sociala samspelet.

image_pdfPDF -generering fungerar inte för tillfälletimage_printUtskrift är däremot ok
Om Monica Hane 18 Artiklar
Monica är delägare i Samarbetsdynamik, är docent i tillämpad psykologi och har arbetat med samarbets- och psykosociala frågor sedan 1970.

Kommentera gärna denna artikel

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.